Thuiszorgtherapeuten zijn speciaal opgeleide fysio- en oefentherapeuten, die de patiënt leren om zich thuis zo zelfstandig mogelijk te redden (onder andere staan, lopen en verplaatsen). De thuiszorgtherapie richt zich op thuiswonende kwetsbare ouderen, chronische zieken en terminale patiënten. Thuiszorgtherapeuten werken – in tegenstelling tot reguliere fysio- en oefentherapeuten- altijd in de thuissituatie van deze groep patiënten. Ze zijn speciaal getraind op het handhaven en verbeteren van de ADL (Algemeen Dagelijkse Levensverrichtingen)- vaardigheden en preventie (bijvoorbeeld vallen).
Thuiszorgtherapeuten werken samen volgens het model van de geïntegreerde thuiszorg. Geïntegreerde thuiszorg gaat uit van thuiszorgtherapeuten die onder meer met thuiszorgmedewerkers (wijkverpleegkundigen en ziekenverzorgenden), de ergotherapeut en huisarts als één team samenwerken. De zorg voor de thuiszorgpatiënt wordt volgens dit model efficiënter en effectiever georganiseerd. De thuiszorgmedewerker schakelt de thuiszorgtherapeut in een vroeg stadium in, waardoor de patiënt sneller zelfstandiger is en daardoor minder afhankelijk van zorg en anderen. Doordat deze patiënten dankzij deze samenwerking langer en veiliger thuis kunnen blijven wonen, hebben ze vaak minder thuiszorg nodig en worden hun mantelzorgers ontlast.
Mensen willen en moeten langer zelfstandig wonen. Met geïntegreerde thuiszorg gaat dit ook gepaard met behoud van kwaliteit van leven.
Thuiszorgtherapie heeft een aantal specifieke aandachtsgebieden:
. Als er sprake is van een kwetsbare balans in de thuissituatie: redden u en de uw mantelzorger het nog alleen thuis? De therapeut in de thuiszorg kijkt samen met u en uw mantelzorger naar al uw activiteiten en ondersteunt en adviseert hierbij.
. Voor valpreventie: bent u onlangs gevallen, bang om te vallen of wankel ter been? De therapeut in de thuiszorg doet een risico-inventarisatie bij u en uw omgeving, oefent met u zodat u uw zelfvertrouwen herwint, werkt met u aan uw balans en adviseert, wanneer nodig, bij de aanschaf van hulpmiddelen.
Bij mobiliteitsbeperkingen: heeft u moeite met dagelijkse bewegingen zoals bijvoorbeeld het gaan zitten en weer opstaan, lopen of traplopen etc. De therapeut in de thuiszorg oefent deze vaardigheden met u en werkt samen met u aan spierversterkingen een betere conditie. Als mantelzorgondersteuning: wanneer de zorg te zwaar is voor uw mantelzorger. De therapeut in de thuiszorg geeft advies bij transfers, oefent de transfers met de mantelzorger(s) en adviseert bij de aanschaf van hulpmiddelen. Bij palliatieve zorg: voor het geven van houdingsadviezen, adviezen voor transfers en ontspannings- en ademtherapie. Bij ontslag uit het ziekenhuis: ter controle van uw veiligheid, leefomgeving en mobiliteit en het bevorderen van uw zelfredzaamheid.