Dry Needling

FYSIO- MANUELE THERAPIE AMERONGEN

Dry Needling

Direct bellen voor een afspraak

Dry Needling is een efficiënte behandelmethode, die toegepast kan worden bij pijn en stijfheid van spieren. Deze techniek is effectief voor de behandeling van zogenaamde triggerpoints (knopen) in spieren. Dit zijn kleine verhardingen in spieren, die onder meer pijnklachten kunnen veroorzaken. De gespecialiseerde fysiotherapeuten plaatsen gericht zeer dunne naaldjes in een spier om deze te laten ontspannen.

Dry Needling betekent het inbrengen van een naald zonder toevoeging van medicatie in de aangedane spier(en). Dry Needling is zeer geschikt om snel herstel te bereiken. Als de spieren ontspannen zijn, kan er gewerkt worden aan de mobiliteit van de gewrichten en aan het verbeteren van de kracht en coördinatie. Dry Needling is geen zelfstandige therapie, maar een techniek die onderdeel is van de totale fysiotherapeutische behandeling.

Zijn mijn klachten geschikt voor behandeling met dry needling?

Triggerpoints (spierknopen/spierverhardingen) zijn in principe zeer geschikt om met deze techniek te behandelen. Vaak is er ook sprake van een soort uitstralende pijn. De oorzaak van de pijn zit dan ergens anders dan waar het wordt gevoeld.

Bij triggerpoints treft u een aantal veel voorkomende ontstaansfactoren aan. Helaas worden triggerpoints vaak onvoldoende herkend door artsen en/of specialisten.

Dry Needling kan onder meer worden toegepast bij:

Acute en chronische nekklachten; (Spierspannings)hoofdpijn, migraine en kaakklachten; Acute en chronische schouderklachten (zoals RSI/CANS); Klachten aan bovenarm, elleboog (tenniselleboog), onderarm (CTS), pols en hand; Acute en chronische rugklachten (met of zonder uitstraling); Bil, heup en boven- en onderbeenklachten alsmede voetklachten (hielspoor); Littekenweefsel.

Wat kost dry needling?

Deze methode valt onder de reguliere vergoeding voor fysiotherapie, indien u aanvullend verzekerd bent, vallen ook de kosten van dry needling hieronder.

Introductie:

Dry Needling is een innovatieve vorm van fysiotherapie als onderdeel van een totale behandeling die gericht is op het verbeteren van (vaak chronische) spierklachten. Naast deze klachten kunnen ook littekens met deze techniek behandeld worden.

Wat is Dry Needling?

Dry Needling is een behandeltechniek, waarbij een zeer dunne naald in huid en spier gestoken wordt. Deze techniek is uiterst effectief voor de behandeling van myofasciale pijn en triggerpoints. Dry Needling is gebaseerd op Westerse anatomische en neurofysiologische principes en moet dus niet verward worden met acupunctuur, waarbij wordt gewerkt vanuit een energetisch concept. “Dry”duidt aan dat er niets geïnjecteerd wordt met de naald, er wordt alleen geprikt in het triggerpoint, waardoor deze ontspant. De werking kan direct voelbaar zijn. De werking van deze techniek is in wetenschappelijk onderzoek aangetoond.

Wat zijn triggerpoints?

Triggerpoints zijn pijnlijke verhardingen in de spieren (knopen), die niet meer ontspannen. Naast een lokale drukpijn, kunnen ze ook vaak pijn op andere plaatsen in het lichaam veroorzaken.

Klachten kunnen zich onder meer uiten door:

Pijn ter plekke in een spier met of zonder uitstraling; Bewegingsbeperkingen en/of stijfheid; Verminderde kracht bij aanspannen van de spier; Pijnklachten en pijnontwijkend gedrag; Soms ook reacties zoals zweten, duizeligheid, licht in het hoofd, wazig zien, rillerig zijn of koude handen.

Een spier is opgebouwd uit afzonderlijke spiervezels. In een normale ruststand is een spiervezel noch uitgerekt noch samengetrokken. Wanneer er een triggerpoint in de spier zit dan blijkt dat de spiervezels in de rusttoestand op bepaalde punten meer samengetrokken zijn dan in het omringende gebied. Op deze punten is de spierspanning dus hoger en blijven de spiervezels zelfs in rust samengetrokken. Hierdoor ontstaat een lokale verdikking met een slechte doorbloeding, waardoor afvalstoffen zich ophopen. Een triggerpoint kan worden gezien als een spierknoop, dat wil zeggen een bundeltje spiervezels dat zich niet ontspant, maar steeds strak aangespannen blijft.

Oorzaken van het ontstaan van triggerpoints:

Overbelasting van spieren door het herhaaldelijk uitvoeren van één en dezelfde beweging, zelfs als ze maar een kleine belasting vergen; Als spieren langdurig statisch aangespannen worden; Als spieren gedurende een langere tijd onbeweeglijk of inactief zijn (bijv. bij gipsverband), dit bevordert het verstijven en verzwakken van de spieren; Overbelasting van spieren door kortdurende zware inspanning (bijv. zwaar tillen, sporten, in de tuin werken); Overbelasting van spieren door een verkeerde (werk) houding, met als veelvoorkomend probleem nek- en armklachten (RSI, CANS); Psychologische factoren zoals stress, dit brengt het lichaam in een verhoogde staat van paraatheid. Dit leidt tot een verhoogde spierspanning waardoor triggerpoints sneller kunnen ontstaan. Triggerpoints treden ook op bij depressie, onrust en vermoeidheid; Plotselinge schokken, valpartijen en botsingen. Scheefstand van wervels; Door een verkeerde beweging of een ongeluk; Voetafwijkingen of verschillen in beenlengte (bijv. ontstaan na botbreuk); Chronische infecties en allergieën; Beschadiging van weefsels zoals bij een meniscusletsel of een hernia; Slaaptekort.

Waar richt de behandeling zich op?

De behandeling richt zich voornamelijk op die klachten, waarbij spieren (vaak al langdurig) gespannen zijn en pijnklachten geen. Voorbeelden zijn hoofdpijn, lage rugklachten, tennis- of golfers elleboog, e.d.

Door het gericht prikken met een naaldje worden de spierverhardingen losgemaakt. Doel is het opwekken van een zogenaamde “local twitch respons”waarna deze spier zich meer ontspant.

Bestaan de klachten langer, dan zin er meestal meer spieren bij betrokken. Vaak breiden de klachten zich uit, ook langs de wervelkolom. We betrekken deze spieren ook in de behandeling. Vervolgens is het advies om deze spieren te stretchen en uiteindelijk de spieren weer voldoende belastbaar te maken middel oefen/trainingstherapie.

Wat doet de fysiotherapeut eerst?

De gespecialiseerde fysiotherapeut zal allereerst door een gesprek en onderzoek proberen uw klachten goed te analyseren.

In het onderzoek worden die spieren onderzocht die deze pijn zouden kunnen veroorzaken of onderhouden.

In die spieren wordt gezocht naar spierverhardingen, die vaak drukpijnlijk zijn en aanvoelen als een plaatselijke verdikking in een spierstreng.

Maar ook andere gebieden in het lichaam kunnen deze klachten onderhouden en de fysiotherapeut besteedt in het onderzoek daar ook aandacht aan. Het is belangrijk dat er o.a. naar de spierketens wordt gekeken en niet alleen naar één spier.

Wat voelt u tijdens een Dry Needling behandeling?

De steriele naaldjes, die voor Dry Needling gebruikt worden, zijn heel dun. Het zijn dezelfde naaldjes als bij acupunctuur gebruikt worden. Nadat de therapeut de strakke band en het triggerpoint gelokaliseerd heeft, wordt het naaldje snel door de huid getikt. Dit is nagenoeg pijnloos. Daarna brengt de therapeut het naaldje door de spier naar het triggerpoint toe; dit is een niet pijnlijk, dof gevoel. Als de punt van het naaldje het triggerpoint bereikt, reageert de spier met een Local Twitch Response, dit voelt als een elektrisch schokje. De spier spant dan kort aan. De therapeut beweegt het naaldje op en neer om zoveel mogelijk vezeltjes los te maken. Afhankelijk van de spier waarin het punt zich bevindt en het aantal triggerpoints in de spier, kunnen de twitches zeer hevig zijn. Ook kunt u de uitstralende pijn voelen die door het triggerpoint veroorzaakt wordt. Als u deze uitstralende pijn voelt is de kans zeer groot dat de therapie een positief effect oplevert. De spier wordt soepeler, de beweeglijkheid vergroot en de pijn kan al direct minder zijn.

Dry Needling is dus geen pijnvrije behandelmethode.

Een ander fenomeen dat soms kan optreden tijdens de behandeling is een zogenaamde vegetatieve reactie: men wordt ineens zweterig of rillerig, misselijk of wat zweverig in het hoofd. Deze reactie is, hoewel onplezierig, van voorbijgaande aard. Omdat er een vegetatieve reactie kan optreden, zal er bijna altijd in een liggende houding behandeld worden. Patiënten die behandeld worden met Dry Needling behandeld worden, wordt geadviseerd om niet met een lege maag ter behandeling te verschijnen.”

Waar moet u op letten?

Er kunnen bij Dry Needling soms kleine bloedinkjes optreden. Dit is op zich ongevaarlijk, omdat het gaatje dat het naaldje veroorzaakt, zo klein is dat het bloed vrijwel direct weer stolt. Als u bloedverdunners gebruikt is het wel belangrijk dat u dit aan de therapeut doorgeeft aangezien hierdoor de bloedstolling trager kan werken.

Wat voelt u na een Dry Needling behandeling?

Na de behandeling kan de spier flink gevoelig, stijf of beurs (als een blauwe plek) aanvoelen. De eerste uren is dit gevoel het meest aanwezig. Ook is het aanspannen van de net behandelde spieren dan pijnlijk. Na een nachtrust voelt het al een stuk beter maar nog wel beurs. De napijn neemt geleidelijk af en kan tussen de 1 en 5 dagen duren. Daarna treedt een merkbare verbetering op, met name de eerder ervaren pijnklachten nemen (aanzienlijk) af. De beweeglijkheid neemt juist toe, doordat de spier meer ontspannen is. Ook kan men verbetering ervaren in kracht en coördinatie. Andere effecten die regelmatig genoemd worden zijn een toename van de eigen energie en een gevoel van algehele ontspanning.

U krijgt oefeningen en gerichte adviezen mee om de verbeterde situatie bij te kunnen houden.

Informatie

In onze praktijk wordt Dry Needling toegepast door fysiotherapeuten die een erkende opleiding hebben gevolgd. Hierdoor zijn ze bevoegd deze techniek toe te passen.

Dry Needling is een vrij nieuwe behandeltechniek in Nederland. Wij willen iedere patiënt die met Dry Needling behandeld wordt goed voorlichten. Wij adviseren u daarom bovenstaande tekst geheel door te lezen. Mocht u nog vragen hebben over deze behandeltechniek dan kunt bellen of mailen.